Türk şirketinden dünyada bir ilk: Trilyon dolarlık pazara yeni bir uygulamayla giriş
Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken lojistik alanında dünya çapında yeni yüzyıla damgasını vuracak bir gelişme yaşanıyor. WeLD Uluslararası Taşımacılık tarafından geliştirilen WeLD Online Platform (WOP), hem uluslararası taşımacılık süreçlerini büyük ölçüde hızlandırıyor hem de Türkiye’nin dünya pazarlarında söz sahibi olmasının önünü açıyor.
WOP’un tanıtımı için Raffles Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan WeLD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özot, “Lojistik departmanında bir malın tek noktadan alınması ve teslim alınması için fiyat vermek çok kolay değil. başka bir noktaya teslim edilir. Bu da ciddi bir iş gücü ve altyapı gerektiriyor. Aynı zamanda ihale yaptığınız firma tarafından ticari faaliyetleri ve özellikleri belirtilen ürün karşılığında teklif edeceğiniz nakliye fiyatı ve nakliye süresi açısından da önemli bir referans olacaktır. Yani her firmaya aynı fiyat verilmiyor. Ancak geliştirdiğimiz WeLD Online Platform (WOP), gerekli hizmet ihtiyaçlarının sisteme girilmesi durumunda kim olursanız olun zaman kaybını neredeyse sıfıra indirerek fiyatları anında verebilmektedir. Bu uygulama bugüne kadar herhangi bir nakliye firması tarafından geliştirilmemiştir. Bunun nedeni ise bilgi eksikliği, Ar-Ge maliyetleri ve global forwarder şirketlerinin kendilerini olumsuz etkileyebileceğini düşünerek bu teknolojiyi atıl durumda bırakmak istemeleridir. “Uygulamamız müşterilere önemli zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken aynı zamanda WeLD’e rakip firmalara karşı önemli bir rekabet avantajı sağlıyor” dedi.
Sektör 10,41 trilyon dolar
Özot, “Statista Araştırma Dairesi’nin 22 Haziran 2023 tarihli raporuna göre uluslararası lojistik sektörü 10,41 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı. Türkiye pazarı 100 milyar dolar. WeLD olarak geliştirdiğimiz WOP ile artık Türkiye pazarının ötesine geçerek söz konusu küresel pazarda yer alacağız. Dünyanın en büyük üç oyuncusunun ulaştığı 100 milyar dolarlık ciro göz önüne alındığında, gidilecek çok yol ve pazarın büyüklüğü açıkça görülüyor. Bunun değerini ve önemini biliyoruz. “WeLD olarak, bu ölçeğin insan gücüyle yönetilemeyeceği düşüncesiyle 2022 yılı başında başlattığımız dijitalleşme hamlesi ile 2024 yılında Türkiye yerel pazarının en büyük oyuncularından biri olma hedefine doğru ilerliyoruz. Bir yandan da küresel pazarlarda rekabet edebilecek altyapımızı hazırlıyoruz” dedi.
Küresel oyuncu, küresel kurallar
WeLD olarak uluslararası ticaretin tüm kurallarını yerine getirdiklerini belirten Özot, şöyle konuştu: “Firmamız geleneksel yöntemlerle iş gücü istihdamını arttırmakla kalmıyor; Yapay zeka, makine öğrenimi ve büyük veri gibi teknolojileri kullanarak temel performans göstergelerini uygular. “Ayrıca WeLD olarak, günümüzde Türk ticari kuruluşları tarafından pek fazla gözetilmeyen ancak gelişmiş piyasa fon yöneticileri tarafından dikkatle takip edilen FCPA ve Rüşvet Yasası (ABD, İngiltere) gibi uyum yasalarına da azami özen gösteriyor ve bu kanunları dikkate alıyoruz. Gerekli tedbirler alınıyor” dedi.
“Bu sistemin devrim olacağını iddia ediyoruz.”
WOP ile geliştirilen robotik süreç otomasyonu ile anlık ve uygun fiyatların sağlanması, hızlı rezervasyon yapılarak taşıma süreçlerinin online takip edilebilmesi, müşterilerle bilgi akışının herhangi bir entegrasyona ihtiyaç duymadan günün her saati kolaylıkla yönetilebilmesinin, WeLD’i uluslararası platformda küresel oyunculara karşı oldukça avantajlı hale getiriyoruz. Özot, “Bu sistemin lojistik sektöründe tam bir devrim olacağını iddia ediyoruz” dedi.
Özot, kurulduğu günden bu yana sadece büyüme odaklı değil, verimlilik ve üretkenlik odaklı yaptığı tasarım ve yeniliklerin WeLD’in pazar ortalamasının üzerinde bir performans sergilemesine neden olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Araştırma ve geliştirme programlarıyla Şu anda yapıyoruz, önümüzdeki 3 yılda iş hacmimizi en az 5’e çıkaracağız.” Bunu artıracağız. “Yeni teknoloji ve dijitalleşmenin desteğiyle elde edeceğimiz katlanarak büyümemizin pazarın çok üzerinde olacağını öngörüyoruz” dedi.
Turquality belgeyi alacak
“Önümüzdeki dönemde hedeflediğimiz en az 15 büyük ülke pazarında ofis açma kararlılığımızı sürdürüyoruz” diyen Özot, şöyle konuştu: “Bu sürecin sonunda geçireceğimiz denetim sonrasında Turquality belgesini de almayı umuyoruz. Devletimizin sağladığı destekle küresel rakiplerimizden elde edeceğimiz pazar paylarını çok dikkatli hesaplıyoruz. WeLD olarak 10 yaşına geldiğimizde ulaşmayı planladığımız 1 milyar dolarlık ciro hedefine odaklanıyoruz” dedi. .
Sektör bu kadar hızlı büyürken yaprak dökümü yaşanacağını öngören Özot, “Maalesef 2022 yılı sonunda başlayan navlun düşüşleri bilançoları, gelir gider tablolarını çok olumsuz etkiledi. Nakliye şirketlerinin, özellikle de yük taşıyıcılarının. “Bu durumda artan maliyetler ve azalan gelirler ulaştırma sektörünü derinden etkilemiş olup, Türkiye ekonomisinden bağımsız olarak şimdilik olmasa da önümüzdeki dönemde toplu istifalar, işten çıkarmalar ve şirket tasfiyeleri ile karşılaşmamız makul bile değil. İlk çeyrek.”
Bu durumu yılın ilk yarısında üstlendiklerini belirten Özot, “Bugün sergilediğimiz WOP ile maliyetlerimizi yüzde 75-80 oranında azaltarak, önümüzdeki dönemde açık ara sahip olacağımızı bilmekten gurur duyuyoruz. gün ve pazar koşullarında her zaman rekabetçi olacağız.”
Satın alma teklifleri her zaman masamıza gelir
WeLD’in kurulduğu günden bu yana gösterdiği yüksek ivmeli büyüme performansıyla sektör oyuncularının dikkatini çektiğini belirten Özot, “Bugüne kadar geliştirdiğimiz yenilikler, küresel fonların ve uluslararası rakiplerin inanılmaz ilgisini çekti. Geçtiğimiz günlerde Körfez fonu teklifini kibarca reddettik. Son dönemde Çin, İngiltere ve ABD menşeli bazı fonlar niyet mektupları gönderdi. Onlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Bugün lansmanını yaptığımız WOP ile önümüzdeki dönemde ortaya koyacağımız ticari performansın gelecekte çok daha fazla küresel fonun ilgisini çekeceğine inanıyoruz. Bu tür gelişmeler bizi heyecanlandırsa da amacımız sadece satın almak veya fon sağlayarak ortak olmak isteyen sermaye sahipleriyle buluşmak değil. “Aksine, bilgi birikimimizi kullanacağımız uluslararası alanda bize değer katacak, bize fayda sağlayacak firmalarla ortak hareket etmeyi düşünüyoruz” diye sözlerini tamamladı.